SIMBOLURI PASCALE

SIMBOLURI PASCALE Material realizat de prof. SAIGAU BIANCA SC.GIMNAZIALA.NR.7 GALATI

Crucea a fost declarată simbol al creştinătăţii în anul 325 d.Hr. de către împăratul Constantin cel Mare, în cadrul Sinodului de la Niceea.

Crucea este simbolul iubirii lui Dumnezeu pentru oameni, simbolul jertfei lui Iisus Hristos pentru salvarea omenirii.

Între Înviere si cruce exista o legătură nevăzută, acestea completându-şi reciproc valorile simbolice.

Oul însusi reprezintă viaţa şi reinnoirea naturii, cu atât mai mult cu cât păsările îşi depun ouăle în această perioadă.

Ouăle simbolizează mormântul lui Iisus Hristos, care s-a deschis la Învierea Sa din morţi. De aceea, când sparg ouăle prin ciocnire, dar şi când se salută, creştinii îşi spun: “Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat!”.

Culoarea roşie a ouălor simbolizează sîngele lui Iisus care s-a scurs pe cruce pentru mântuirea lumii. Există credinţa că cei care ciocnesc ouă se vor întâlni pe lumea cealaltă.

Tradiţia populară consideră oul roşu ca având puteri tamăduitoare şi de îndepărtare a răului, aducând sănătate, frumuseţe şi spor.

Mielul îl simbolizează chiar pe Iisus Hristos, care s-a jertfit pentru păcatele lumii şi a murit pe cruce ca un miel nevinovat.
Mielul este simbolul lui Iisus în întreaga tradiţie creştină. Mieii simbolizează membrii turmei lui Dumnezeu.
Se considera aducatoare de noroc vederea unui miel, în special în această perioadă; diavolul poate lua forma oricărui animal, mai puţin cea a unui miel, acesta fiind un simbol religios.

Pâinea simbolizează – pâinea vieţii spirituale – trupul lui Iisus Hristos – Sfânta Împărtăşanie.

Sfânta Împărtăşanie este hrană pentru viaţa veşnică.

Prima menţiune documentară a vinului o întâlnim în Vechiul Testament, (Facere 9, 20 – 21) unde se arată că, după potop, Noe a sădit vie şi a băut vin.
Acest simbolism îşi va găsi cea mai înaltă expresie la Cina cea de Taină când Mântuitorul Iisus Hristos, instituind Sfânta Euharistie, le va preface în Trupul şi Sângele Său îndemnându-ne să aducem pâinea şi vinul ca daruri ale noastre la Sfânta Liturghie, săvârşită întru pomenirea Sa.

Advertisements

3 thoughts on “SIMBOLURI PASCALE

  1. Andreea Radu

    Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori. Se sarbatoreste in familia si se sparg oua colorate si stralucitoare si se spune “Hristos a inviat” si celalalt raspunde “Adevarat a inviat”

    Reply
  2. vyctor29

    Paste fericit dragei mele diriginte,doamnei Saigau Bianca si tutrur oamenilor!Este minunat sa vezi cate lucruri descoperim despre o sarbatoare atat de minunata.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s